Maak een afspraak via onze website

Wat is chiropractie?

De term chiropractie is afgeleid van het Griekse Geir, wat “hand” betekent en Prattein, wat “handelen” betekent, hetgeen dus samengevoegd letterlijk vertaald betekent “behandelen met de handen”.

Chiropractie is een geneeswijze die door middel van een gedoseerde, mechanische impuls communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom opheft, waardoor klachten van het bewegingsapparaat verminderen, het zenuwstelsel optimaal functioneert en de gezondheid verbeteren.

Op dit moment zijn er ongeveer 65.000 chiropractoren wereldwijd waardoor chiropractie de derde grootste geneeswijze ter wereld is, naast de klassieke geneeskunde en de tandheelkunde.

Zowel in Nederlands als in België is chiropractie aan een snelle opmars bezig. Zowel het aantal patiënten als het aantal chiropractoren neemt explosief toe.

Benieuwd of chiropractie iets voor u is?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van druktechnieken op het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd.

Bij Rug- en Nekcentrum zal op basis van de door u verkregen medische gegevens de chiropractor een eerste onderzoek instellen. Hierbij wordt er een uitgebreid orthopedisch en neurologisch onderzoek uitgevoerd waarbij een gemiddelde van 35 tests wordt gedaan. Nadien zal de chiropractor de wervelkolom grondig aftasten om blokkades, de zgn. subluxaties, te lokaliseren.

De resultaten van de nodige bloedanalyses, röntgenfoto's of scans worden met u besproken. Al u deze elders al hebt laten doen, kunt u deze opvragen bij uw huisarts, of op de afdeling radiologie van uw ziekenhuis op CD laten branden. Op basis van al deze gegevens wordt er een chiropractische behandeling op maat voorgesteld.

Wanneer naar een chiropractor gaan?

Elk teken van pijn of last is een reden om naar de chiropractor te gaan. Ons lichaam stuurt ons voldoende signalen om aan te geven dat er iets niet goed zit of aanvoelt. De chiropractor gaat samen met u op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw probleem.

Chiropractie staat bekend om haar effectiviteit bij rug- en nekklachten met/zonder uitstraling naar armen of benen en heeft daarnaast grote invloed op het zenuwstelsel.

Een chiropractor helpt bij:

  • rug-, nek- en hoofdpijnen,
  • spier- en gewrichtspijnen,
  • bekkeninstabiliteit en heupklachten
  • en veel meer...

Ontdek de veel voorkomende klachten die wij behandelen met chiropractie.

Een chiropractor heeft een uitgebreide kennis van het lichaam en beperkt zich niet enkel tot puur het lichamelijke. Een aanpassing van uw levensstijl of voeding kan een onderdeel van onze chiropractische behandeling zijn en een oplossing brengen voor uw probleem!

Mocht u twijfelen of uw klacht door chiropractie kan worden behandeld, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Is chiropractie voor iedereen?

In principe kan iedereen op elke leeftijd door een erkend chiropractor worden behandeld. Dus zowel baby’s als bejaarden kunnen geholpen worden. Uiteraard dient er bij het eerste onderzoek te worden nagegaan of er geen contra-indicaties zijn voor een behandeling, zoals open wonden, fracturen, ernstige botontkalking of tumoren.

In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen mensen met acute klachten zoals “het door de rug gaan”, en ook bij een whiplash, hernia, wel degelijk bij een chiropractor terecht. Het is voor een snel herstel zelfs aan te raden om bij acute klachten zo snel mogelijk met een behandeling aan te vangen.

Is chiropractie veilig?

Een geregistreerd chiropractor is gedurende 5 universitaire studiejaren heel specifiek opgeleid om manipulaties aan de wervelkolom uit te voeren. Na deze 5-jarige studie volgt een stagejaar bij een chiropractor die meer dan 10 jaar ervaring heeft. Om zijn registratie te behouden wordt een chiropractor verplicht om regelmatig cursussen en bijscholing te blijven volgen. Dankzij deze grondige studie en kwaliteitscontroles is het risico bij een erkend chiropractor uiterst minimaal.

Waarom spreekt men bij chiropractie van 'kraken'?

Bij een behandeling van de gewrichten kunt u een licht krakend geluid horen. Dit wordt veroorzaakt door een vacuümfenomeen tussen de gewrichtsvlakken, vergelijkbaar met het ontkurken van een champagnefles. Dit vacuümfenomeen is volledig onschuldig en geheel pijnloos.

Wordt chiropractie terugbetaald?

Voor Nederland gelden er verschillende terugbetalingstarieven voor een behandeling bij een chiropractor. Voor alle officiële tarieven verwijzen we naar:

http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/chiropractie


Twijfelt u nog of chiropractie u kan helpen bij uw klachten?

Kom dan eens langs voor een gratis kennismakingsgesprek in onze praktijk in Eindhoven. Wij luisteren met zorg naar uw problemen en bespreken dan de eventuele mogelijkheden.

Contacteer ons voor een gratis kennismakingsgesprek